Inåtgående grön våg

av | okt 5, 2020 | Grönstruktur

 

Flyr människor staden post corona? Ja, om städer stänger ner de sociala rummen med plats för nöjesliv, umgänge och andra kulturyttringar, det som är själva kärnan i en stads attraktionskraft. Nej, om vi klarar att ställa om så att vi kan fortsätta mötas på ett säkert sätt i staden. Då kan vi istället förvänta oss en inåtgående grön våg. Vi ser redan nu en ökad användning av stadens parker och stadsnära naturområden. Och i takt med att städerna växer behöver vi bevaka att vi verkligen planlägger för sammanhängande gröna stråk och stadsparker. Bättre och fler planerade grönområden är också den kanske viktigaste ingrediensen i att ställa om och anpassa våra städer till ett allt mer väderomväxlande klimat med både kraftigare hetta och fler och värre oväder.

Hur ser då den inåtgående gröna vågen ut? Fler söker sig utomhus för att umgås, träna, leka och koppla av. Några har upptäckt charmen av att odla. Andra har upptäckt att det går alldeles utmärkt att hålla kalas utomhus även när termometern visar ner mot kallare grader. Några har upptäckt de hälsobringande effekterna av att promenare till jobbet och ytterligare andra har kommit nära rådjur, ekorrar, harar och skalbaggar i sina helgutflykter till stadsnära natur. Mycket av det vi satt oss i bilen och kört ut till landet för att uppleva kan vi planera för och släppa fram i våra städer om vi bara ger det den plats och den omsorg det behöver för att framträda eller växa till sig.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.